Mann og jente foran vedovnen Jøtul F 373 Advance

Fra stor og utdatert peis til en moderne og hyggelig peiskrok

Jobben med å ta en bolig fra å være et hus til et hjem kan ofte være stor, men belønningen blir gjerne enda større når du til slutt kan sette deg ned og nyte det du har skapt selv. Med store tanker om sitt nye drømmehus får vi se hvordan Herman og Ida gjorde huset sitt til et levende og koselig hjem, med nye farger, gulv og en hyggelig peiskrok.

Renovering av stue fra 80-tallet

Da Herman og Ida flyttet inn i et landlig hus fra 80-tallet i 2019 så de stort potensiale i sitt nye drømmehjem.

Huset var i god stand, men vi ønsket å sette vårt preg på det og få det til å bli hjemmet vårt.

- Vi visste at vi ønsket å male veggene, bytte gulvet og få lysspotter i taket. Maling er gjerne noe av det første du tyr til når du skal gjøre et hus til ditt eget, da det er rimeligere, går fort og du kan enkelt gjøre det selv. Etter hvert som årene har gått har det blitt en del malingsstrøk før vi endelig fant uttrykket vi begge ønsket oss, forteller Ida.

Stor peis, men lite varme

Men det var spesielt én sak som tok oppmerksomheten i stua, og det var den store Jøtul-peisen fra 80-tallet. Innmurte peiser som dette var svært populære på denne tiden, og det finnes fortsatt mange av dem i norske hjem. Ulempen med denne peisen var at den tok svært stor plass, og heller ikke var særlig varmeeffektiv, den slukte ved og har et nokså utdatert uttrykk. I tillegg møter den ikke dagens standard når det gjelder utslipp av partikler.

"Prosjekt-gulv" ble "Prosjekt-hele-stua"

- Da vi bestemte oss får å bytte gulv skjønte vi fort at hvis vi skulle gjøre noe med peisen måtte også den tas samtidig. Peisen berører jo både vegger, gulv og tak.

- Dermed rev vi peisen med mur og alt selv, plukket den fra hverandre, resirkulerte støpejernsdelene, og gav bort mursteinene til en nabo som trengte fyllmasse, forteller Herman.

En koselig peiskrok blir til

- Deretter startet planleggingen av hva slags vedovn vi ønsket oss, og hva vi skulle gjøre med resten av den store veggen. Siden en vedovn tar mindre plass, stod det plutselig en hel vegg til rådighet der den gamle peisen en gang hadde stått, forteller Ida.

Jeg har alltid ønsket meg en peiskrok med en bokhylle, hvor jeg kan sitte på sene høst- og vinterkvelder og kose meg foran varmen.

Ida

Paret ønsket å finne en løsning de begge likte, som ville komplementere resten av stua. Med Hermans tømrer- og byggbakgrunn bygget han selv en bokhylle og en vednisje til lagring av ved.

Bestselgeren Jøtul F 373 Advance ble et enkelt valg

- Valget vårt av vedovn landet på Jøtul, nærmere bestemt vedovnen Jøtul F 373 Advance. Vi har hatt Jøtul tidligere og har vært veldig fornøyde med det. Vi ønsket oss en tidløs og rentbrennende vedovn som gir god varme. At den også halverer vedforbruket i motsetning til den gamle peisen, er et kjempepluss i disse tider med høye strømpriser, forteller Herman.

Ønsker du en Jøtul F 373 Advance?

Kontakt en av våre dyktige forhandlere så kan de hjelpe deg med ditt peisprosjekt! Med vår bevisste tankegang rundt miljø med resirkulering av gamle vedovner, og forskning på Clean burn Technology, får du peiskos og hygge med god samvittighet.