Jøtul C 400 Panorama. Foto.

Fra åpen peis til effektivt ildsted

På mange hytter finnes det åpne gruepeiser. En åpen peis gir mye peiskos og hygge. Vi kjenner alle til den gode stemningen av å sitte foran en åpen peis, samtidig kjenner vi til iskalde hytter på morgenen fordi spjeldet på gruepeisen har stått oppe hele natten. Mange branntilløp er også forårsaket av sprut fra gnister og glør fra åpne peiser.

Jøtul peiskassett er løsningen

En løsning for å unngå dette kan være å installere en peiskassett inn i den gamle gruepeisen. Med Jøtuls peiskassetter kan du forvandle din eksisterende åpne peis til en effektiv varmekilde, og fremdeles beholde den gamle følelsen av levende ild. Jøtul sine peiskassetter passer til de fleste åpne gruepeiser. 

Se alle våre peiskassetter

Se før og etter bilder av peiskassett i åpen grue under.

Fyre for kråka?

En åpen peis gir mye strålevarme. Peisen trekker mye varmluft inn, som deretter forsvinner rett opp gjennom pipa, og sørger for oppvarming først og fremst for kråkene. Monterer man en peiskassett i den åpne peisen, kan utnyttelsesgraden økes til inntil 80%.

Varmetap om natten

Har man åpen peis, må du la spjeldet stå åpent når du legger deg om kvelden. Da får du full utlufting hele natten som gir et stort varmetap. Dette kan man unngå med en peiskassett da man kan lukke døren og unngå varmetapet.

Fem ganger så høy utnyttelse av veden

SINTEF viser at 1.000 liter stablet bjørkeved, med luft mellom kubbene, gir følgende oppvarming i hjemmet:

  • Åpen peis: 200 kWh
  • Gammel vedovn/ lukket gammel peis 700 kWh
  • Ny, rentbrennende vedovn/ lukket ny peis: 950 kWh

Utnyttelsen vil derfor være omtrent fem ganger så høy med en ny vedovn eller lukket peiskassett. I følge Sintef, ligger utnyttelsesgraden for en åpen peis rundt 10 - 15 prosent av energien den tilføres.

Dørene kan foldes ut til siden, og peisen kan fyres som åpen peis når man ønsker ekstra nærhet til bålet. Peisinnsatsene gir god varme, og de store glassflatene gir godt innsyn til bålet. Peiskassettene har buede former, og tidsriktig design som passer inn i de fleste interiører.

Ren forbrenning og fokus på miljø

Nye vedovner og peiser som er solgt i Norge siden 1998, er det man kaller for rentbrennende. Det betyr at de tilfredsstiller krav til utslipp og sikkerhet. Men fortsatt finnes det mange gamle løsninger rundt om i de mange hjem. Vedfyring er en urgammel tradisjon, og har gjennom alle tider vært en viktig oppvarmingskilde i de norske hjem.

Hvis du har en gammel ovn eller peis hjemme, så gjør du miljøet en stor tjeneste ved å bytte til en rentbrennende variant.

Svein Sanne, kundeservicesjef i Jøtul

Ren forbrenning betyr at ovnene har et dobbelt forbrenningssystem som omdanner opptil 90% av gassene og partiklene i røyken til varme. En ovn som er rentbrennende vil også kreve langt mindre ved enn gamle ovner ovn som ikke er det. Ved riktig fyring kan man dermed oppnå nesten en halvering av vedforbruket, samtidig som det belaster miljøet mindre. Det er smart for både lommebok og miljøet!

Peisinnsats i åpen grue

Stort sett så går det fint å sette en peiskassett inn i en åpen grue. Det kan være lurt å ta bilder av grua og ta noen mål før man går i gang. En fagperson vil f.eks. ønske å vite høyde, bredde og dybde på hullet i grua. Da er det mye lettere å avgjøre hvilken kassett som passer.

Setter du inn en peiskassett i en åpen grue vil du oppleve å få:

  • En peis som effektivt gir godt med varme.
  • En brannsikker løsning, da det ikke er noen fare for gnister på avveie.
  • En mer miljøvennlig varmekilde.
  • At du bruker mindre ved.

Jøtul har verdens største og mest erfarne forhandlernettverk. Ta gjerne kontakt med noen i ditt nærområde, det vil spare deg for både tid og penger.

Ta kontakt med en av våre forhandlere