Hender som peker på iPad med Jøtul katalog

Hvor stor peis trenger jeg?

Vedfyring som oppvarmingskilde er et smart og økonomisk alternativ i strenge kuldeperioder. Og ingen varme er vel bedre enn den du får fra et knitrende bål i peisen eller vedovnen! Men i en jungel av muligheter, hvordan skal du velge peis eller vedovn som passer akkurat til ditt behov?

Finn en peis som passer ditt varmebehov

Å ta utgangspunkt i varmebehovet, er helt essensielt om du skal få en peis eller vedovn som gir deg best og mest effektiv varme. Våre erfaringer viser at det er lett å falle for det visuelle førsteinntrykket, eller den høyeste effekten. Da kan du fort ende opp med en varmekilde som ikke er tilpasset boligens varmebehov eller ønsket bruksområde. Og husk at moderne boliger er godt isolert, og har behov for mindre avgitt varmeeffekt enn et gammelt, trekkfullt hus.

Behovet for varme i en bolig avhenger av hvor godt isolert boligen er, type bolig, størrelse på vindusareal, og klima der du bor.

Flere faktorer spiller inn på valget av peis

Behovet for varme i en bolig avhenger av hvor godt isolert boligen er, type bolig, størrelse på vindusareal, og klima der du bor.

Tommelfingerregelen er at moderne boliger og lavenergihus kan klare seg med avgitt varmeeffekt ned mot 20 watt per kvadratmeter, mens et eldre hus kan klare seg med 50-80 watt per kvadratmeter. Bor du i kalde områder av landet og i en eldre bolig med dårlig isolering, kan du med fordel øke varmeeffekten til rundt 100 watt per kvadratmeter.

 

Det er størrelsen på brennkammeret som avgjør vedovnens virkningsgrad og hvor mye varme og hygge du får ut av hver vedkubbe ved normal fyring. Skal ildstedet stå i en liten og godt isolert stue, vil en for stor vedovn resultere i «småfyring» som er lite effektivt og lett vil gi sot på glasset og redusere innsyn til flammene.

Se våre råd til deg som skal kjøpe ny peis

Lite rom – liten vedovn

Men det er ingen grunn til å ikke kunne nyte bålets gleder selv om plassen er begrenset. Vi har flere vedovner som egner seg for mindre rom. Jøtul F 105-serien for eksempel er en liten vedovn som er egner seg for mindre rom. Den kan brenne effektivt ved betydelig lavere effekt enn andre vedovner. Det gir behagelig varme samtidig som vedovnen er sparsom med vedforbruket

Våre forhandlere hjelper deg i jakten på drømmepeisen

Siden det er mange ulike faktorer som spiller inn på varmebehovet i en bolig anbefaler vi at du tar kontakt med en av våre forhandlere. De kan veilede deg trygt fram til det optimale ildstedet for deg, men det er greit å ha tenkt noen tanker om behovet og bruken før du starter jakten: Og ikke minst: Hvor stort areal ønsker du å varme opp, og hvor godt holder boligen på varmen?

Finn din nærmeste forhandler