Hender som varmer seg på peisen

Hvilken peis gir mest varme?

En peis eller vedovn hjemme eller på hytta gir både masse hygge, virker avstressende og ikke minst sparer deg for oppvarmingskostnader i tider med høye strømpriser. Men hvordan skal du velge det ildstedet som passer akkurat til ditt varmebehov?

Dame som sitter foran peisen på kvelden

Hvilket varmebehov har du?

Ønsker du et vedbasert ildsted mest for kosens skyld? For å kunne fyre opp i kuldetoppene og spare strøm? Eller skal det være rommets og boligens primære oppvarmingskilde? Og hvor stort areal ønsker du å varme opp? Vi har et stort utvalg av vedovner, peiser og peisinnsatser, nettopp fordi det skal dekke et bredt spekter av behov. Våre forhandlere kan veilede deg trygt fram til det optimale ildstedet for deg, men det er en fordel å ha tenkt noen tanker om bruken før du tar turen innom din nærmeste forhandler.

Vet du allerede hvilken vedovn eller peis du ønsker deg? Kontakt din nærmeste forhandler i dag!


Når du først begynner å ta stilling til hvilke behov vedovnen skal dekke, kan det være greit å vite litt om de ulike typer varme som ildstedene produserer:

Vedovn med strålevarme - rask oppvarming rundt vedovnen

De fleste vedovner gir strålevarme i mer eller mindre grad. Strålevarme er varme som raskt varmer opp luften og flater (og kalde kropper) rundt ovnen. Det er typisk for stråleovner at selve ovnen blir svært varm og dermed ikke kan stå så nær brennbare vegger eller møbler. Denne formen for varme kan fungere godt i rom med stor takhøyde, trekkfulle hus eller der du ønsker rask og direkte varme fra ovnen.

Tips!
En vifte kan være en god løsning på kalde dager for å spre varmen i rommet, og gi et jevnt og behagelig inneklima.

Strålevarme fra vedovn
Strålevarme fra vedovn

Konveksjonsovn - sprer varmen fra vedovnen rundt i rommet

Hovedforskjellen mellom en konveksjonsovn og en strålingsovn er sideveggene. En konveksjonsovn har plater på sidene av brennkammeret som gjør konveksjonsvarme mulig. Den kalde luften trekkes gjennom luftspalter, blir varmet opp i kanalene mellom platene før den stiger opp og forsvinner gjennom ventiler på toppen av vedovnen. Dette gjør at den varme luften sirkulerer, stiger og sprer seg rundt om i rommet, og gradvis trykkes nedover i rommet etter hvert som luften varmes opp. Det gir ikke en like rask oppvarming som ved strålevarme, men sprer en jevnere varme i hele rommet. Denne prosessen gjør også at selve vedovnen ikke blir så varm, og er dermed enklere å plassere i interiøret enn en strålingsovn.

Konveksjonsvarme fra vedovn
Konveksjonsvarme fra vedovn

Denne typen vedovn passer godt dersom dersom vedfyring står for hovedoppvarmingen av boligen på vinterstid - dersom det ikke er veldig høyt under taket eller om møbler sperrer for strålevarme.

I flere av våre vedovner og peiser (blant annet vedovnen Jøtul F 483) har vi kombinert strålings- og konveksjonsvarme, beregnet på hus som ikke er utstyrt med brannmur. Det gjør at de kan stå tett inntil veggen og samtidig sikrer en behagelig innetemperatur.


Klebersteinspeisen Jøtul FS 175

Klebersteinsovner og andre varmelagrende vedovner

I tillegg til å ta stilling til type varme du ønsker, kan du også se på forskjellige varmelagrende vedovner slik at du får utnyttet varmen best mulig. Med både klebersteinsovner og vedovner med varmelagring i toppen får du peisovner som avgir varme lenge etter at siste vedkubbe har brent ut.

Varmelagrende peiser og vedovner avgir varme lenge etter at siste vedkubbe har brent ut.

Behagelig varme med klebersteinsovn

Klebersteinsovner gir en jevn, myk og behagelig varme som varer lenge. Jo mer kleberstein - desto mer varme kan du lagre. Du slipper at temperaturen går opp og ned - og får en mer stabil varme . En massiv klebersteinsovn er gjerne gjennomvarm etter et par timer, og kan fortsette å avgi varme opptil tolv timer etter at ilden har slukket.

Klebersteinspeisen Jøtul FS 162 Advance

Peis med innebygde varmelagrende steiner

Velger du en peisovn med mulighet for varmelagring kan du legge til varmeabsorberende steiner i kammeret på toppen (slik som vedovnen Jøtul FS 162 Advance). Steinene tar til seg varmen fra vedovnen over tid. Flere peisovner som disse har ofte en ventil på toppen - når den er lukket holder den varmen i kammeret slik at steinene blir varmet opp. Når du er ferdig med å fyre kan du åpne ventilen, og så slippe den lagrede varmen ut i rommet. Dette kan gi opptil tolv timer med ekstra varme etter at siste vedkubbe har sloknet.

Når du er ferdig med å fyre kan du åpne ventilen og slippe den lagrede varmen ut i rommet.


Pass på at ikke varmen går ut gjennom pipa

Det er verdt å vite at hvis du velger å gå fra en eldre ikke-rentbrennende vedovn til en ny rentbrennende vedovn - vil du oppleve å få et ildsted som gir deg mye mer varme per vedkubbe. Dette gjelder spesielt hvis du setter inn en peiskassett i en åpen peisgrue - da kan faktisk utnyttelsesgraden stige opptil 80%! Du sitter igjen med et mer økonomisk, miljøvennlig og trygt ildsted hvor du fortsatt kan nyte synet av de vakre flammene gjennom et stort peisglass.

Før-/etter-bilde av åpen grue med innsatt peiskassett Jøtul C 400 Panorama
Før-/etter-bilde av åpen grue med innsatt peiskassett Jøtul C 400 Panorama

Hvor stor peisovn bør du ha?

Du kan fort tenke at den største peisen vil gi deg mest varme - men det er ikke nødvendigvis det beste valget for deg og ditt peisprosjekt. Varmebehovet i boligen din bestemmes ut fra hvor godt isolert boligen er, type bolig, størrelsen på vinduene og klimaet der du bor. Kjøper du en stor peis til en liten stue kan det resultere i det vi kaller "småfyring" som gir lite varme, og lett kan gi et sotet peisglass. Vi anbefaler at du måler opp størrelsen på arealet som skal varmes opp, og gir det til din nærmeste forhandler slik at de best kan hjelpe deg å finne peisen som passer ditt behov.

Hender som peker på iPad med ark med romfordeling i et hus.

Våre anbefalinger

Med et hav av forskjellige typer vedovner og peiser anbefaler vi at du tar en prat med din nærmeste forhandler, og forklarer dine behov til varme, design, areal på rommet og tilstanden på boligen - slik at de enkelt kan hjelpe deg med å finne din nye drømmepeis. I vårt sortiment vil du garantert finne en vedovn eller peis som passer ditt behov, enten du ønsker varmelagring eller ikke - som vil gi deg varme og hygge i mange år fremover.