Hvilken peis skal jeg velge

Skal jeg velge peis eller vedovn?

I vårt brede sortiment vil du garantert finne akkurat den vedovnen eller peisen du har behov for og drømmer om. Men hvilken peis skal du velge? Og hva er forskjellen på en vedovn og en peis? Hva er peisinnsats, peiskassett og peisomramming? Vi guider deg gjennom de mulighetene som finnes, for å gjøre valget ditt litt enklere.

La oss først se på de ulike produkttypene av peiser og vedovner i markedet:

Vedovn og peisovn - tar liten plass og gir rask varme:

Tidligere var vedovner gjerne vært helt lukket uten innsyn til bålet, mens de fleste moderne vedovner som selges i dag har glass i fronten. Noen har også sideglass for maksimalt innsyn til flammene. Disse ovnene benevnes gjerne som vedovner eller peisovner. En vedovn opptar liten plass, er enkel å montere til pipe, og den gir rask varme i rommet ved opptenning.

Se alle våre vedovner

Peisinnsats - design din egen peisløsning:

En peisinnsats kan karakteriseres som et komplett brennkammer, gjerne med bred dør. Peisinnsatser plasseres på utsiden av en vegg, og mures rundt med en peisløsning du selv kan designe. Her velger du selv finish med for eksempel vednisje, slett eller "røffere" mur du kan male i ønsket farge. Peisinnsatser kan også brukes i åpne gruer. Våre peisinnsatser finnes i en rekke ulike størrelser, og du kan velge å nyte flammene og kosen fra peisinnsatsen gjennom en, to eller tre glass. Du står dermed fritt til å velge akkurat den peisinnsatsen som passer best til deg og ditt interiør.

Se alle våre peisinnsatser

Den vedovnen eller peisen du velger skal ikke bare komplimentere interiøret, den skal også avgi god og lun varme til rommet i mange år fremover. 

Peis - tids- og kostnadsbesparende pakkeløsning:

Når en peisinnsats er montert inn i en ferdig designet omramming kaller vi det en peis – eller det vi på fagspråket kaller en peisomramming. Her får du altså en totalpakke bestående av en peisinnsats, med enten en, to eller tre glass, med ferdig omramming rundt.

Våre peiser er et tids- og kostnadsbesparende alternativ til å mure egen peis. I tillegg opptar de mindre plass, er enkle å plassere og gir svært god varme. Peisomrammingen kan ha vednisje, og ulike varianter i forhold til ventiler, gulvhøyde til innsatsen og kan males i den fargen du selv ønsker - rett etter montering.

Se alle våre peiser

Jøtul C 400 Panorama peiskassett i åpen grue

Peiskassett - perfekt løsning for åpne gruer:

En peiskassett er beregnet for installasjon i en eksisterende, åpen peis, eller åpen grue. Våre peiskassetter er fleksible og enkle å montere, som raskt gjør den åpne peisen om til et effektiv, rentbrennende ildsted. Istedenfor å fyre for kråka i en åpen grue, får du en varmekilde som gir deg mye mer varme ut ifra hver vedkubbe - ja utnyttelsesgraden kan faktisk øke med hele 80%! Med store frontglass, beholder du samtidig hyggen og kosen ved å se bålet.

Se alle våre peiskassetter

Hva er varmebehovet i hjemmet ditt?

Om du skal velge den ene eller andre løsningen, avhenger naturlig nok av hva du er ute etter. Handler det om boligens primære oppvarmingskilde? Eller et møbel som skal gi hygge? Eller begge deler?

Husk at et vedfyrt ildsted gir mye varme, derfor må kapasiteten (størrelsen) stå i stil til oppvarmingsbehovet og størrelsen på rommet som skal varmes opp. Handler det kun om kosefyring for å skape den gode og avslappende stemningen, trenger du naturligvis ikke den største peisen eller vedovnen.

Skal den derimot være hovedoppvarmingskilden, bør du først måle arealet peisen eller vedovnen skal varme opp. I tillegg er det avgjørende hvor godt isolert boligen er. En grei tommelfingerregel;

  • Boliger bygd før 1960 trenger 80W per m2
  • For boliger fra 60- til 90-tallet, beregnes 60W per m2
  • Nyere, godt isolerte boliger anslås et behov på 30W pr m2

Regnestykket blir da slik:

  • Skal du varme opp stue og kjøkken på totalt 70 m2 i den eldste boligen, trenger du det et ildsted som yter 5600 watt (70m2 x 80W).
  • Skal du varme opp stue og kjøkken i eksempel 2, er det behov for et ildsted som yter 4200W (70m2 x 60W).
  • Mens i det tredje eksemplet, med den nyeste boligen har du kun behov for 2100W (70m2 x 30W).

Velg den peisen eller vedovnen som passer ditt varmebehov og interiør

En vedovn eller en peis fra Jøtul i hjemmet gir deg masse kos, et mer miljøvennlig ildsted og rimeligere fyringskostnader. Men den skal også være et møbel som er tilpasset rommet og varmebehovet, og samtidig understreke den stilen du har valgt. Med det som utgangspunkt har Jøtul skapt peiser og vedovner i alle varianter; små og store, smale og brede, runde, sorte og hvite. Felles for alle, er at de er av de mest effektive vedbaserte ildstedene på markedet, med særlig fokus på design, innovasjon og brukervennlighet.

Dermed har du et godt utgangspunkt for å starte jakten på din drømmepeis eller drømmevedovn. Og våre forhandlere står selvsagt klare til å ta deg helt i mål.

Finn din nærmeste forhandler