Par som sitter foran vedovnen Jøtul F 373 Advance

Riktig vedfyring gir bedre inneklima

De fleste har nok kjent på ubehaget når det siver røyk ut i rommet fra peisen eller vedovnen, som gir både dårlig inneluft og setter seg på møbler og i klær. For de som har luftveisproblemer og er plaget av allergier, er et dårlig inneklima ødeleggende for livskvaliteten. Men visste du at det er flere tiltak du kan gjøre for å bedre luftkvaliteten inne?

Ren peis utenpå og inni

Sot og brent støv kan virke irriterende på øyne, slimhinner og luftveier. Derfor kan rengjøring av peisen både utenpå og inni gjøre en forskjell på inneklimaet.

En mann som rengjør peisen

Bruk gjerne en askestøvsuger til å rengjøre peisen eller vedovnen både inni og utenpå. En vanlig støvsuger kan slippe sot ut i rommet, samt at det kan være brannfarlig dersom det ligger rester av glør igjen i asken.

Se flere tips for rengjøring av peisen

Opplever du at det kommer røyk ut i rommet når du fyrer?

Det kan det være flere årsaker til, og vi har flere tips til hva du kan gjøre med røykutslag fra peisen og vedovnen. Et tips kan være å åpne peisdøren forsiktig når du legger i ved, for å utligne trykket i vedovnen for å unngå røykutslag. Hvis det fortsatt kommer røyk ut av vedovnen kan det være blant annet også være undertrykk i rommet, vindforhold eller feil på skorsteinen.

Hånd åpner døren til vedovnen forsiktig

Viktig med god trekk under fyring

Selv om Jøtul har noen av verdens mest rentbrennende og effektive vedovner og peiser, er det likevel viktig at du fyrer med tørr ved, opptenning fra toppen av peisbålet (anbefaling fra SINTEF), og har tilstrekkelig trekk for å få optimal forbrenning - og med det minimalisere partikkelutslipp. Hvis du sliter med å få det til å brenne bør du sjekke at alle spjeld og klaffeventiler i yttervegg er åpne, prøve å sette et vindu på gløtt, skru av vifter på bad/kjøkken, eller sjekke om skorsteinen er i god stand. Dette kan også en av våre forhandlere hjelpe deg med å sjekke.

Oppbevar veden tørt utendørs, og fyr opp med tørr ved

Hvis du er plaget av allergier eller luftveisproblemer bør du ikke ha mer ved innendørs enn det du kommer til å fyre opp med samme dag, da inneluften påvirkes av vedkubbene.

Vedkubber i et vedskjul med hoggestabbe

Ønsker du å dekorere med vedkubber inne i for eksempel en vednisje, bør du velge ordentlig tørr ved, og støvsuge dem regelmessig. Ikke ta inn ved med synlig muggvekst.

I forhold til oppbevaring av ved utendørs anbefaler vi ikke at du oppbevarer veden langs husveggen da det kan tiltrekke seg fukt, mus og rotter. Bruk heller balkong, vedbod eller garasjen.

Fyr med god sikkerhet

Har du barn eller husdyr hjemme? Da kan det være lurt å ha en peisgrind foran peisen eller vedovnen som en forsikring mot uhell eller brannskader. Pass også på å ha brennbare materialer eller varmeømfintlige saker i god avstand fra ildstedet. Våre peiser og vedovner har avstandskrav til brennbart beskrevet i manualen.

En kvinne som holder papp i hendene

Ikke bruk peisen som søppeldunk

I manualen står det også beskrevet hva du skal fyre med. Tørr ved og finkløyvd ved med fuktighet helst under 20% er å foretrekke. Ikke bruk peisen som en søppeldunk for papp, papir, gavepapir, byggematerialer osv. Dette kan være svært forurensende, og kan skade peisen eller vedovnen din da temperaturen kan bli for høy.

Andre tiltak som kan bedre luftkvaliteten innendørs

Visste du at bruk av stearinlys kan være en kilde til forurenset luft innendørs?

Led lys på et brunt gulv

I følge Helseinstituttet, frigjøres det om lag 350.000 sotpartikler hver gang du blåser ut et telys. En mulighet til å unngå dette og likevel beholde den gode stemningen, er å bytte ut stearinlysene med LED-lys.

Nyt peiskosen med god samvittighet

Verken tette hus eller allergier bør være til hinder for at du kan nyte vedfyringens mange gleder, bare du tar dine forholdsregler og er bevisst på hvordan du fyrer.

Og hva er vel mer kos enn å krype opp i godstolen foran den knitrende peisen eller vedovnen når kuldegradene har tatt jerngrep på utetemperaturen? Å ha innsikt til bålet har også positiv påvirkning på puls og blodtrykk, forteller denne forskningsrapporten. Det vil si at du automatisk slapper mer av når det brenner i peisen. Det er god terapi!

Les flere tips om peis og vedfyring