header1.jpg

4 steg til fyr og flamme i peisen!

Å få fyr i peisen kan av og til være vanskelig, men frykt ikke! Vi tar deg gjennom steg for steg så du lærer deg hvordan du skal få fyr i peisen på riktig måte en gang for alle. Her får du en sikker fremgangsmåte som gjør opptenningen enkel, og miljøvennlig.

Enten starter man opptenning fra toppen av bålet, eller fra bunnen. Vi foretrekker å starte med opptenningen fra toppen av bålet. Det gir mindre sot og aske, sikrer bedre lufttilførsel og gjør at første illegg av ved varer lengre. Fyring fra toppen foregår ved at en stabler vedkubber ganske tett, og så tenner et lite bål oppå veden, slik at ilden brenner seg nedover. Ovnen kommer da raskere opp i driftstemperatur, og gassene forbrennes bedre.

Dette trenger du for å fyre i peisen:

 • Et par større vedkubber
 • 8-12 mindre pinner til opptenningsved
 • Noen få opptenningsbriketter
 • Fyrstikker

Da er det på tide med fyr i peisen!

 1. Sørg for at alle ventiler i ovnen er åpne så det blir godt med trekk når du fyrer. På et peisbål bør en alltid legge på to eller tre kubber om gangen i bunnen av peisen – én enkelt vil ofte slokne. Årsaken er at forbrenningen av en kubbe skjer i tre stadier, og én enkelt kubbe klarer ikke å holde sin egen prosess i gang. Flere kubber gir større overflate, skaper mer turbulens og holder alle prosessene i gang samtidig.

  Legge ved i peisen
   
 2. Legg så et lag med opptenningsved oppå vedkubbene, gjerne 2-3 lag. Husk at luft er viktig – en avstand på ca 1 cm mellom hver pinne er fint. Opptenningsveden må ikke være for grov, små kubber/fliser som er 2-4 cm tykke er perfekt.

  Legge småved i peisen. Foto.
   
 3. På toppen av laget med opptenningsved legger du et par opptenningsbriketter. Bruker du avispapir skal du vite at det lager unødvendig mye aske og bidrar til mer sot som er skadelig for miljøet.

  Opptenningsbrikett. Foto.
   
 4. Siste steg er enkelt, tenn på og lukk døren. Ettehvert skal det brenne godt!

  Tenn på peisen. Foto.

Får du fortsatt ikke fyr? Prøv en av disse tipsene:

 • Veden utnyttes best når trekkventilen er ganske åpen, slik at flammen får nok luft og ilden er forholdsvis intens. Da reduseres også forurensingen, fordi partikler og gasser rett og slett brennes opp – og blir til god stuevarme istedet.
 • Når huset er varmt, reguleres romtemperaturen med vedmengden, ikke med luftventilen.
 • Dersom det er dårlig trekk kan det være en idé å ha døren litt på gløtt til peisen har blitt ordentlig varm.  

  Mann fyrer i peisen. Foto
   
 • Skal du tenne opp i peisen er det viktig å bruke tørr ved som er kløyvd, det er virkelig da det brenner godt! Vedkubbene kan gjerne være en knyttneve tykke.
 • Rengjør ovn og røykrør for innvendig sot en gang i året. Da får du mye varmere peisovn. Rengjør oftere hvis du brenner mye furu, som gir mer sot enn andre treslag.
 • Harde tresorter gir mer varme enn lette treslag med samme volum. Særlig på småkalde dager i starten og slutten av fyringssesongen er lette treslag perfekt brensel. De gir ren forbrenning uten at huset blir glovarmt. 

Derfor er en rentbrennende peisovn mer miljøvennlig

Ettersom veden gradvis antenner vil mengden røykgasser fra veden også øke. Jøtul-peisovner er såkalte rentbrennende peisovner, hvilket betyr at brennkammeret er utformet slik at røykgasser og sotpartikler brenner opp før det kommer ut i pipeløpet, og reduserer forurensende utslipp. Denne prosessen kommer i gang når peisen blir varm.

Om du følger anvisningen over, og tenner opp med et par vedkubber vil det første ilegget vare en times tid. Når dette er brent til glør kan du åpne døren forsiktig og legge på mer ved. Et godt tips er å ha døren på gløtt et par sekunder før du åpner den helt. Da sørger trekket i pipa for at røykgasser fjernes fra brennkammeret, og du unngår å få røyk ut i rommet.

F 373 Advanced peis i stue med mor og sønn

Hvorfor bør du velge en rentbrennende ovn fra Jøtul?

Det å velge Jøtul er et trygt valg enten du skal ha et nytt ildsted, eller du skal bytte ut en gammel vedovn eller peis. Med Jøtuls moderne og rentbrennende ovner, er du med på å redusere svevestøvutslippene med opptil 90%, i tillegg til at du får 40% mer effektivitet ut av hver vedkubbe.

Jøtul gir deg norsk varme på best mulig måte, og er et godt valg for deg og for miljøet.

Se alle våre rentbrennende peis- og vedovner