Jøtul F 373 Advance dame foran peis

Ny peis? Vi har 10 råd til deg som skal kjøpe ny peisovn

Hva bør jeg tenke når jeg skal ha ny peis? Vi gir deg svarene! Du skal tross alt velge et produkt du skal leve med lenge, den skal passe til interiøret, den skal varme godt, og det bør bygningsmessig være mulig at den plasseres der du ønsker. Vi skjønner godt at dette kan være overveldende, men frykt ikke! Vi går gjennom stegene så du føler deg tryggere på valget av en ny peis.

10 råd fra ekspertene i bransjen

Vi har samlet sammen 10 råd fra våre forhandlere om hva du bør tenke på når du skal kjøpe et nytt ildsted. Disse rådene kan være greie å ha i bakhånd før du går til en forhandler, så er du forberedt på spørsmålene som kommer. Dette er hva du bør tenke på:

  1. Er hensikten med peisen oppvarming, eller at den skal passe til interiøret?
  2. Hvor stor peis bør jeg ha?
  3. Hvor bør jeg plassere den nye peisen?
  4. Husk at også pipen må sjekkes!
  5. Type bolig kan ha noe å si for peisens funksjon.
  6. Kan jeg montere peisen selv?
  7. Må jeg forsterke gulvet?
  8. Utskifting av gammel peisovn gir deg støtte fra kommunen.
  9. Hvordan bør jeg bruke peisen for å spare oppvarmingskostnader?
  10. Det er små barn i boligen. Hva bør jeg tenke på?

Det er altså en del forhandleren trenger svar på før dere kommer frem til det endelige resultatet, men tro meg, du vil også bli mye mer fornøyd med peisen, eller vedovnen du ender opp med. Så kan du konsentrere deg om å kose deg med knitring av ved, og hygge foran peisen.

1. Er hensikten med peisen oppvarming, eller at den skal passe til interiøret?

Designet på peisen er en viktig faktor for mange når man skal gå til innkjøp av ny peis eller ny ovn. Men det som kanskje er aller viktigst er selve jobben peisen skal gjøre; som er å gi varme. Og hva er det du bør tenke på her? Jo, det er hvor mye varme du trenger.

Er hjemmet ditt godt isolert har du et varmebehov på ca. 60- 70 watt per kvadratmeter, men dette kan endres av blant annet type isolasjon, antall vinduer og takhøyde, forteller Svein Sanne, kundeservicesjef i Jøtul.

Eksempel: Er hjemmet ditt på 100 kvadratmeter vil en peis med 5 kW være nok til å varme det opp.

Det vil derfor være lurt å først finne ut hva varmebehovet ditt er, og deretter se på utvalget av design. Da vil du sitte igjen med en peis som gir deg det du ønsker, i både funksjon og utseendet. 

2. Hvor stor peis bør jeg ha?

For at man skal få en positiv opplevelse med et ildsted er det veldig viktig at størrelsen er tilpasset boareal og behov for varme. Er peisen for stor vil man konstant fyre på for lav effekt, og ende opp med sot på glass og i skorsteinen. En for liten ovn vil bli overbelastet og få en redusert levetid.

Heldigvis er ikke dette noe du bør tenke på, forhandlerene våre står parat og hjelper deg med dette.

Har du mye sot på glasset i peisen som hindrer innsyn til flammene? Vi forteller deg hvordan du raskt og enkelt får vekk sotet!

3. Hvor bør jeg plassere den nye peisen?

Selve plasseringen av peisen har mye å si for hvor god utnyttelse du får av varmen. Velger du for eksempel å plassere en vedovn på kjøkkenet for kosens skyld, gir ikke dette nødvendigvis den beste varmeutnyttelsen som hvis den står plassert mer sentralt i huset. Dette har selvfølgelig mye å si for hvordan planløsningen er i hjemmet ditt.

Et godt tips før du går til forhandler vil derfor være å tegne opp en skisse av rommet med pipe, brannmur og plassering av møbler. I tillegg er det lurt å ha med bilder av hvordan det ser ut. Da er du godt forberedt når du kommer til forhandleren, så de kan hjelpe deg på best mulig måte. 

4. Husk at også pipen må sjekkes!

Visste du at de fleste problemer med ildsteder stammer fra en feil dimensjonert, eller dårlig fungerende skorstein? For at et ildsted skal fungere optimalt bør det kobles på en skorstein med en innvendig diameter større enn røykavgangen på ildstedet. Har du et pipeløp som er gammelt eller slitt kan det være at det trengs piperehabilitering, som da forhindrer dårlig trekk og pipebrann. Er du usikker på om du har en skorstein med riktige dimensjoner eller god stand, kan våre forhandlere hjelpe deg med å undersøke dette.

Og har du ikke pipe i det hele tatt men ønsker deg peis? Da har vi stålpipe, som kan løse problemet! Jøtul Stålpipe passer alle ildsteder, alle typer brensel, badstuer, hytter og hus. Den passer like bra i nye som i gamle bygg, og kan vinkles og sideforskyves slik at ovnen kan stå nøyaktig der du vil.

Les mer om Jøtul Stålpipe

5. Type bolig kan ha noe å si om peisens funksjon

Noe annet som er viktig å tenke på når man planlegger innkjøp av en ny peis, er hva slags type hus du bor i. Gamle, trekkfulle hus, med dårlig isolasjon, trenger vesentlig mer varme enn boliger med god isolering og tre-lags vindusglass. Hvor stort varmetapet er i akkurat din bolig vet du nok best selv, men om du bor i et lavenergihus eller nyere, er det viktig å velge et ildsted som fungerer godt på lav varme.

6. Kan jeg montere peisen selv?

I Norge har du lov til å montere en peis eller vedovn selv, men du må kunne dokumentere at peisen er montert i henhold til peisens spesifikasjoner og du bør selv ha faglig kunnskap. Du kan også velge å sette bort hele monteringen som flere av våre forhandlere tilbyr. Normalt sett må du regne med å betale for 2 personer i fire-fem timer.

Dette inkluderer blant annet forberedelse og transport. Selve monteringen ute hos en kunde kan være gjort på så lite som to timer – eller det kan ta en hel dag. Dette avhenger mye av hvor stort prosjektet er, og hva slags peis eller vedovn som skal installeres.

7. Må jeg forsterke gulvet?

De fleste av Jøtuls ovner og peiser kan monteres uten at du behøver å forsterke gulvet, men for sikkerhets skyld bør du gjøre en beregning. I følge norsk standard får du belaste hver kvadratmeter med 150 kg. Vekten på et ildsted skal fordeles på arealet som dekkes av ildstedets grunnareal, pluss 0,6 meter i hver retning.

Eksempel:

Vekten av et ildsted med et grunnareal på 0,5 x 0,5 meter fordeles utover en flate på (0,6+0,5+0,6) m x (0,6+0,5+0,6) m = 2.89 kvm.

En peis med grunnareal på 0,5 x 0,5 meter kan altså, fritt plassert på et gulv, veie opp til 433 kg. (2,89 m2 x 150 kg/ m2).

Ofte står ildstedene inn mot en vegg og vektberegningsarealet reduseres noe.

Var dette komplisert?

Vi skjønner godt at dette kan virke overveldende, men heldigvis kan våre dyktige forhandlere hjelpe deg med dette.

8. Med tanke på miljøet - utskifting av gammel peisovn gir deg støtte fra kommunen

Visste du også at du kan få støtte fra kommunen til en ny rentbrennende ovn? Gamle vedovner avgir nemlig mer svevestøv og partikler enn biltrafikk, og flere kommuner tilbyr derfor støtteordninger slik at du kan bytte ut din gamle peisovn med en ny. Hvor mye du kan få i støtte avhenger av hvilken kommune du bor i. På norskvarme.org finner du en oversikt over flere støtteordninger for energisparende tiltak. Kontakt kommunen din om spørsmål rundt hvor mye du kan få i støtte.

 

9. Hvordan bør jeg bruke peisen for å spare oppvarmingskostnader?

Det gode med vedfyring er at det avlaster strømbruket, spesielt når etterspørselen etter strøm er høyest. Vedfyring er uavhengig av strømtilførsel, noe som gjør det til en pålitelig varmekilde, selv om strømmen skulle bli borte over en lengre periode. Om du fyrer i de periodene når strømmen er dyrest, vil du få en god kombinasjon av varme som også gir gode resultater for lommeboka. Det er viktig at man setter seg godt inn i hvordan peisen eller vedovnens ventil/ventiler fungerer, for å fyre på riktig måte og dermed utnytte veden best mulig. Bruk av tørr ved er også viktig.

10. Det er små barn i boligen. Hva bør jeg tenke på?

Om du har små barn i hus anbefaler vi at du tenker på sikkerheten. Vedovner og peiser kommer med forskjellige typer glass, lukkemekanismer i dør osv. Det kommer litt an på hvilken løsning man skal ha, men i noen tilfeller kan man også vurdere høyden til brennkammeret. Da blir det vanskeligere å rekke opp til åpningen og glasset på peisen. Det finnes også gitterløsninger som kan plasseres foran ildstedet som barnesikring. Disse er enkle å sette opp og kan fjernes, når det ikke er nødvendig med sikring lengre.  

Da er det bare å velge og vrake!

Med disse rådene er du godt forberedt når det gjelder planleggingen av ditt nye ildsted. Se gjerne gjennom vårt brede utvalg av ildsteder, eller stikk innom en av våre forhandlere for god hjelp og en hyggelig handel.

Se gjennom vårt utvalg av peis og vedovner