pic5.jpg

Så billig og effektivt kan du varme opp boligen

Når gradene trekker seg over på minussiden, er det store fordeler ved å fyre i peisen fremfor å skru opp varmeovnene.

Hva bør man tenke på ved valg av ny peis?

– Valget av ildsted bør foretas etter boligens varmebehov. Moderne boliger er gjerne godt isolert og har behov for mindre avgitt varmeeffekt, forklarer Svein Sanne, kundeservicesjef i Jøtul.

– Et normalt 80-tallshus regner vi med trenger 50-80 watt per kvadratmeter. I kalde strøk med dårlig isolering i tak, gulv og vegger bør du øke varmeeffekt til opp mot 100 watt per kvadratmeter. Moderne boliger og lavenergihus kan klare seg med avgitt varmeeffekt ned mot 20 watt per kvadratmeter.

Råd og tips til valg av peis

Sanne har også gode råd når det kommer til valg av peis.

– Peisen eller ovnen er gjerne et fascinerende og behagelig samlingspunkt på kalde dager. Det finnes et bredt utvalg modeller som estetisk passer inn i boligens design.

Han forteller at det er viktig å følge tips og råd fra varmeforhandleren slik at du velger det rette ildstedet.

– Et ildsted som er for stort blir gjerne «lusefyrt» og resulterer i plagsomt med sot innevndig på ildstedet, altså på glass og brennplater. Dette kan i verste fall resultere i skorsteinsbrann. Et ildsted som er for lite kan resultere i overfyring og kortere levetid.

Vurderer du en ny peis? Vi har 8 råd til deg som skal kjøpe ny peisovn!

 

Hva bør du tenke på i forhold til montering av peisen, for at den skal være mest mulig effektiv?

– Er det forholdsvis åpne rom og stor takhøyde, er det fordelaktig å benytte en ovn som avgir mye strålevarme. Konveksjonsildsteder varmer opp luft og har gjerne en lavere overflatetemperatur, noe som igjen gjør de mer plasseringsvennlige mot brennbart materiale.

Sanne presiserer at det i dag er krav i plan- og bygningsloven om at alle småhus og boliger skal ha skorstein. Installasjon av ildsted er en økonomisk og miljøvennlig investering, samt en sikkerhet for oppvarming ved eventuelt strømbrudd.

Jøtul peis- og vedovner - laget av miljøvennlig og resirkulert støpejern

Peis- og vedovner i støpejern har lang tradisjon i Norge. Faktisk har Jøtul produsert disse helt siden 1853, og er som en ekspert å regne med markedets største utvalg av peiser og vedovner. Jøtul sitt støpejern er resirkulert skrapjern fra lokale skraphandlere, som smeltes ned og renses for avfallsstoffer, og er dermed mer miljøvennlig.

Materialet er veldig godt egnet for produkter som skal tåle høye temperaturer og raske temperaturendringer. Ettersom det består av deler som alle er støpt i formen de har, gjør dette at elementene hverken vrir eller spenner seg når det blir varmt. Støpejernsovner er slitesterke og holder i en årrekke.

pic1.jpg

– En tradisjonell peis består gjerne av en peisinnsats i støpejern og en peisomramming i ubrennbart materiale, som for eksempel teglstein, Leca eller brannmurplater. Peisomrammingen kan også males i alternative farger for å matche øvrig interiør i boligen, sier Sanne.

– Jøtul benytter støpejern i sine ildsteder. Dette er et materiale som tåler mye varme og har lang levetid. Støpejern har også en god varmemagasinerende egenskap og er et meget miljøvennlig alternativ, ettersom det er resirkulerbart. Vi har i dag 25-års garanti på våre utvendige støpejernsdeler.

Vedfyring - en god måte å spare penger på

Så hvor mye penger kan du egentlig spare ved å fyre opp i peisen fremfor å skru opp varmeovnene?

– Dette er selvfølgelig avhengig av tilgang til ved. Kjøper du ved i storsekk og benytter et rentbrennende ildsted, er dette et meget økonomisk alternativ til elektrisitet, sier Sanne.

Sanne forteller at rundt 60% av boligens energiforbruk benyttes til oppvarming. Ved er et meget energirikt brensel, 4300 watt per kilo når veden er helt tørr. I en åpen peis får du cirka 500 watt avgitt effekt per kilo, på en tradisjonell ovn cirka 1700 watt og på en rentbrennende ovn med virkningsgrad opp mot cirka 80 prosent, får du hele 3200 watt per kilo.

Les mer om strømsparing ved valg av rentbrennende vedovn.

Gode tips til effektiv vedfyring

  • Velg tørr og god ved med et fuktinnhold på 15-20 prosent.

  • Moderne ildsteder tennes fra toppen for å gi en raskere og bedre trekk i skorsteinen.

  • Frisk fyring anbefales for å unngå dannelse av sot.

  • Når du har god fyr i peisen kan du redusere åpningen på trekkventilen for å justere avgitt varmeeffekt.

Sliter du med å få fyr i peisen? Se vår video, og lær deg det en gang for alle!

Se video