header1.jpg

Slik tenner du opp i peisen

Å få fyr i peisen kan av og til være vanskelig. De som har vært på hyttetur med andre vet at finnes mange måter å få fyr på peisen. Her får du imidlertid en sikker fremgangsmåte som gjør opptenningen enkel. I tillegg er metoden miljøvennlig.

Ekspertene snakker gjerne om «top down» og «bottom up» opptenning. Enten starter man opptenningen fra toppen av bålet eller fra bunnen. Vi foretrekker «top down». Det gir mindre sot og aske, sikrer bedre lufttilførsel og gjør at første illegg av ved varer lengre. Fyring fra toppen foregår ved at en stabler vedkubber ganske tett, og så tenner et lite bål oppå veden, slik at ilden brenner seg nedover. Ovnen kommer da raskere opp i driftstemperatur, gassene forbrennes bedre.

Uansett, skal du få bålet til å tenne på første forsøk trenger du:

  • Et par større vedkubber
  • 8-12 mindre pinner til opptenningsved
  • Noen få opptenningsbriketter
  • Fyrstikker

STEG 1 - LUFT OG VEDKUBBER

Sørg for at alle luftventilene i peisen er åpne. Legg deretter inn vedkubbene i bunnen av peisen. På et peisbål bør en alltid legge på to eller tre kubber om gangen – én enkelt vil ofte slokne. Årsaken er at forbrenningen av en kubbe skjer i tre stadier, og én enkelt kubbe klarer ikke å holde sin egen prosess i gang. Flere kubber gir større overflate, skaper mer turbulens og holder alle prosessene i gang samtidig.

Veden utnyttes best når trekkventilen er ganske åpen, slik at ilden er forholdsvis intens. Da reduseres også forurensingen, fordi partikler og gasser rett og slett brennes opp – og blir til god stuevarme istedet. Når huset er varmt, reguleres romtemperaturen med vedmengden, ikke med luftventilen.

Det er viktig at veden er både kløyvd og tørr. Vedkubbene kan gjerne være en knyttneve tykke eller mer.

STEG 2 – OPPTENNINGSVED

Legg så et lag med opptenningsved oppå vedkubbene, gjerne 2-3 lag. Husk at luft er viktig – en avstand på ca 1 cm mellom hver pinne er fint. Opptenningsveden må ikke være for grov, små kubber/fliser som er 2-4 cm tykke er perfekt.

STEG 3 – OPPTENNINGSBRIKETTER

På toppen av laget med opptenningsved legger du et par opptenningsbriketter. Eventuelt kan du bruke avispapir. Men vit at avispapir lager unødvendig mye aske og bidrar til mer sot.

STEG 4 - TENN PÅ!

Siste steg er enkelt, tenn på og lukk døren! Enkelte skorsteiner bruker mer tid på å skape en god trekk enn andre. Dersom trekket er dårlig kan det være en idé å ha døren litt på gløtt til peisen har blitt ordentlig varm. Og er huset eller hytta veldig godt isolert kan det også være en idé å åpne et vindu. Det samme gjelder om kjøkkenvifta står på.

HUSK – EN REN OVN GIR VARM OVN

Rengjør ovn og røykrør for innvendig sot en gang i året. Da får du mye varmere ovn. Selv et sotlag på noen millimeter reduserer effekten, fordi varmen ikke ledes ut gjennom jernet, men trekker ut pipa. Rengjør oftere hvis du brenner mye furu, som gir mer sot enn andre treslag.

wood.jpg

ULIKE TRESORTER GIR ULIK VARME

Harde tresorter gir mer varme enn lette treslag med samme volum. Men kilo for kilo gir treslagene samme varme, og ofte har de lette treslagene billigere kilospris. Særlig på småkalde dager i starten og slutten av fyringssesongen er lette treslag perfekt brensel. De gir ren forbrenning uten at huset blir så glovarmt. Veden brenner fortere ut, men glørne kan drøyes ved å brenne den sammen med en kubbe av et hardt treslag.

HVA BETYR DET AT PEISOVNEN ER RENTBRENNENDE?

Ettersom veden gradvis antenner vil mengden røykgasser fra veden også øke. Jøtul-ovner er såkalte rentbrennende ovner, hvilket betyr at brennkammeret er utformet slik at røykgasser og sotpartikler brenner opp før det kommer ut i pipeløpet og reduserer forurensende utslipp. Denne prosessen kommer i gang når peisen blir varm.

Og når skorsteinen blir varm vil du oppdage at lufttrekket øker. Det kan derfor være greit å redusere lufttilførelsen når det brenner friskt.

Om du følger anvisningen over, og tenner opp med et par store vedkubber vil det første ilegget vare en times tid. Når dette er brent til glør kan du åpne døren forsiktig og legge på mer ved. Et godt tips er å ha døren på gløtt et par sekunder før du åpner den helt. Da sørger trekket i pipa for at røykgasser fjernes fra brennkammeret og du unngår å få røyk ut i rommet.

Det å velge Jøtul er et trygt valg enten du skal ha et nytt ildsted eller du skal bytte ut en gammel vedovn eller peis. Med Jøtuls moderne og rentbrennende ovner, er du med på å redusere svevestøvutslippene med opptil 90%, i tillegg til at du får 40% mer effektivitet ut av hver vedkubbe. Jøtul er et godt valg for deg og for miljøet.