header6.jpg

Tips til deg som skal kjøpe ny peisovn

Jøtul har verdens største og mest erfarne forhandlernettverk. Disse kan gjerne hjelpe deg gjennom hele prosessen, fra du bestemmer deg til å skaffe deg nytt ildsted, til en ny Jøtul står klar til bruk i hjemmet, men før du besøker disse er det et par ting det er verdt å tenke gjennom.

Å snakke med fagpersoner fra vårt forhandlernettverk tidlig kan spare deg for både tid og penger. Her kan du få nyttige råd tilpasset dine behov, din bosituasjon og ikke minst ditt budsjett.

Under finner du enkelte punkter som kan være greit å ha tenkt gjennom eller undersøkt før man starter prosessen med å skaffe seg ny peis. Punktene er relevante enten man går til Jøtuls forhandlernettverk eller om man ønsker å gjøre mest mulig av jobben selv.

VARMEEFFEKT OG BOAREAL

For at man skal få en positiv opplevelse med et ildsted er det veldig viktig at størrelsen er tilpasset boareal og behov for varme. Er peisen for stor vil man konstant fyre den på for lav effekt og ende opp med sot på glass og i skorsteinen. En for liten ovn vil bli overbelastet og få en redusert levetid.

For å gi gode råd trenger man informasjon om boareal og type isolasjon i boligen. Normalt sett er varmebehovet i norske boliger ca 60- 70 watt per kvadratmeter, men dette kan endres av type isolasjon, antall vinduer, takhøyde mm.

VENTILASJON

For å fungere ordentlig trenger et ildsted luft. Skorsteinen trekker luft gjennom peisen, men om man bor i et veldig tett hus, eller om mekanisk ventilasjon kjemper mot den naturlige trekken i skorsteinen, kan man få problemer med ildstedets funksjon. Den anbefalte løsningen er da å koble til såkalt «uteluft» til ildstedet.

Om du bor i et tett hus eller har mekanisk ventilasjon er det viktig at du tar hensyn til dette når du planlegger installasjonen.

VINDUSGLASS OG ISOLASJON

Gamle, trekkfulle hus, med dårlig isolasjon, trenger vesentlig mer varme enn boliger med god isolering og tre-lags vindusglass. Hvor stort varmetapet er i akkurat din bolig vet du nok best selv, men om du bor i et lavenergihus eller nyere er det viktig å velge et ildsted som fungerer godt på lav effekt. Jøtul F 160 og F 260 serien er gode eksempler på dette. De brenner optimalt allerede på 3 kW effekt.

PIPE

De fleste problemer med ildsteder stammer fra en feil dimensjonert eller dårlig fungerende skorstein. For at et ildsted skal fungere optimalt bør det kobles på en skorstein med en innvendig diameter større enn røykavgangen på ildstedet. I monterings og bruksanvisningen vil man finne opplysninger om hvor stor trekk de forskjellige produktene trenger for å fungere optimalt.

 

En tommelfinger regel er at en meter skorstein skaper 4 Pascal trekk. Få ildsteder fungerer på mindre enn 12 Pascal trekk. Skarpe røykrørsbend reduserer trekken. Om du er usikker på hvordan din skorstein fungerer, kan Jøtul forhandleren eller feiervesenet hjelpe deg. Du kan også få hjelp til rehabilitering av din gamle skorstein eller alternativt til å montere en stålskorstein. Stålskorsteiner er rimelig og fullgode alternativer til tradisjonelt, murte skorsteiner.

HVOR SKAL PEISEN PLASSERES?

Forskjellige peiser har forskjellige egenskaper. Noen er konstruert for å kunne stilles opp tett på brennbart materiale, mens andre krever en brannmur for å kunne stå tett på veggen. En liten tegning som viser hvor ildstedet skal plasseres, i forhold til skorsteinsløp, brannmur og møbler vil være til stor hjelp når du søker råd hos ekspertene. Kanskje er det også et alternativ å sette opp en utenpåliggende brannmur. Disse settes raskt opp og bygger kun fem centimeter.

VEKT OG GULVETS BÆREEVNE

De fleste av Jøtuls vedovner og peiser kan monteres uten at man behøver forsterke gulvet, men for sikkerhets skyld bør man gjøre en beregning. I følge norsk standard får man belaste hver kvadratmeter med 150 kg. Vekten på et ildsted skal fordeles arealet som dekkes av ildstedets grunnareal, pluss 0,6 meter i hver retning.

Eksempel:

Vekten av et ildsted med et grunnareal på 0,5 x 0,5 meter fordeles således utover en flate på (0,6+0,5+0,6) m x (0,6+0,5+0,6) m = 2.89 kvm.

En peis med grunnareal på 0,5 x 0,5 meter kan altså, fritt plassert på et gulv, veie opp til 433 kg. (2,89 m2 x 150 kg/ m2).

Ofte står ildstedene inn mot en vegg og vektberegningsarealet reduseres noe. Søk hjelp hos en faghandel om dette virker komplisert.

pic6.jpg

MONTERING

I Norge har man lov til å montere en peis eller vedovn selv. Man kan også velge å sette bort hele installasjonen. Normalt sett må man regne med å betale for 2 personer i fire-fem timer.

Dette inkluderer da også forberedelse, transport osv. Selve installasjonen ute hos en kunde kan være gjort på så lite som to timer – eller det kan ta en hel dag. Dette avhenger mye av hvor stort prosjektet er og hva slags peis eller vedovn som skal installeres.

GODKJENNING, KONTROLL OG SERVICE

Før et nytt ildsted kan tas i bruk skal installasjonen godkjennes. Våre fagbutikker kan være behjelpelig med godkjenning av installasjon og sender inn en rapport til feiervesenet i kommunen. Om man velger å gjøre tingene selv må man kontakte feiervesenet for å få disse til å gjøre en befaring og godkjenne installasjonen før man sender inn dokumentasjon til kommunen. Det er også mulig å få veiledning rundt bruk, service og vedlikehold.

FJERNING AV GAMMEL PEIS ELLER OVN

Mange forhandlere tilbyr fjerning av gammel peis og ofte sendes de gamle ovnene tilbake til Jøtul hvor de blir smeltet om til nye, moderne peiser og ovner. Det kan være smart å ha med et bilde av den gamle ovnen eller peisen når man går i butikken, så får du raskt et overslag over hva det vil koste å fjerne den gamle.

Om det er mye jobb og murverk som skal rives kan det øke kostnadene noe. Man kan også få råd om gjeldende regelverk, samt hvordan man går frem i forbindelse med dette. Man kan også fjerne den gamle peisen eller ovnen selv. Husk at det gamle hullet i skorsteinen må tettes korrekt om det ikke skal brukes av det nye ildstedet.